Dat de Schepping zich voortdurend voltrekt, leerde ik van Paul Klee. Vorige maand werd dat zichtbaar in de aquarel Wereldziel. Het is vooral bij het aquarelleren dat je als schilder getuige bent van een scheppingsproces. Zeker als je de aquarelverf met overvloedig water gebruikt. Het bezinken van de zwaardere verfstoffen, het vloeien van het kleurige water waarin zich stroompjes vormen, het samentrekken van pigmenten tot eilandjes in het water, het soms met scheurtjes opdrogen van de verf. Om het in bijbelse termen te zeggen, het is alsof “Gods geest boven de wateren zweeft”. 

Nadat ik vanaf 2006 zo’n jaar of zes werkte naar aanleiding van het laatste bijbelboek, De openbaringen van Johannes, begon ik in 2012 met het eerste boek: GenesisToegespitst op het eerste hoofdstuk waarin de schepping beschreven wordt.

Laat de aarde groen doen groeien, 63 x 82,4 cm.

De aquarel van deze maand is nooit ‘uit de lade geweest’, op de website staat die wel. Van de tien aquarellen die daar te zien zijn, zijn er vier met een opvallende compositie met het zwaartepunt in de rechterbovenhoek.

Aanleiding daarvoor was een boek dat ik in die tijd kreeg: Dr. Med. Kaspar Appenzeller, Die Genesis im Lichte der menschlichen Embryonalentwicklung. Eerlijk gezegd ging de inhoud daarvan mij ver boven de pet. Maar…. achterin dat boek staat het eerste hoofdstuk van Genesis. In het Hebreeuws. Hieronder de eerste pagina.

Eerste pagina van het boek Genesis in het Hebreeuws

Ik kan dat natuurlijk niet lezen, toch werd ik er zeer door getroffen. Alles is andersom als wat ik gewend ben. Het boek begint ‘achteraan’ en de eerste bladzijde staat aan de linkerkant in plaats van rechts. De leesrichting is van rechts naar links. Hebben wij leren schrijven óp een lijntje, de Hebreeuwse letters hangen als het ware onder een lijn.

Daar wilde ik iets mee. Eerst probeerde ik iets met de vorm van de volkomen vreemde lettertekens, maar wees dat direct af. Dat zou alleen maar leiden tot nabootsing.

De concentratie van de compositie in de rechterbovenhoek, alsof daar vandaan iets het beeld binnenkomt was een geschikte vertaling. Wij zijn gewend een beeld te lezen alsof het een tekst is, van links naar rechts. Bij deze compositie voelt het alsof er iets in het beeld naar je toekomt.

In de aquarel van deze maand heb ik zelfs tekst uit Genesis geschreven. Van rechts naar links, spiegelbeeldig. Met de linkerhand valt dat reuze mee.

Deze maand

  • Laat de aarde groen doen groeien, 2013
  • aquarel op handgeschept papier (Moulin Richard de Bas)
  • 63 x 82,4 cm
  • € 2250,- (galerieprijs), € 1725,- (atelierprijs)
  • de aquarel is gemonteerd op 10 mm. dik foamboard en kan zonder lijst opgehangen worden
  • deze maand € 1150,-  (incl. 9% BTW, deze aanbieding geldt tot volgende maand een nieuw werk aangeboden wordt)