Het is zover, 99+1 Vrije kunst in Nijmegen nadert haar voltooiing. Zeven jaar werkte Nico Huijbregts aan een groots project. Het begon met schrijven over kunstwerken van collega’s. In 2011 schreef hij een poëtische tekst over mijn aquarel Johannes hoort (klik hier om die te zien). Honderd kunstwerken van evenzoveel kunstenaars zou hij beschrijven. Met vormgever Pascale Compagnen zocht hij naar een vorm om die teksten te bundelen en presenteren. In een doos, in delen te verschijnen, al dan niet met afbeeldingen van de kunstwerken erbij. Nico’s idee was aanvankelijk dat zijn teksten, zonder het betreffende werk ernaast, bij de lezer een nieuw beeld zouden oproepen.

Honderd keer een klik met een kunstwerk maken, honderd keer met de kunstenaar in contact over het plan, honderd ateliers bezoeken, honderd keer langdurig kijken….. op indrukken kauwen en herkauwen….. en honderd teksten schrijven.

Langzaam ontwikkelde het tot een project, met als afronding een monumentaal boek en een tentoonstelling van de beschreven kunstwerken in Museum het Valkhof. Fotograaf Inge Hondebrink had zich bij Nico en Pascale gevoegd, haar wens portretten te maken van Nijmeegse kunstenaars paste naadloos. In hun ateliers fotografeerde zij alle kunstenaars. Het werden er negenennegentig. De honderdste werd +1, “de +1 in de titel verwijst naar de onvolmaaktheid van het getal 99: de keuze is subjectief, er is voor iedereen ongetwijfeld een kunstwerk dat kan worden toegevoegd”. Zo is voor mij de wand met negenennegentig portretfoto’s van Inge Hondebrink het honderdste kunstwerk.

Nico Huijbregts met ‘zijn’ boek 99+1

Op 8 juni is in Museum het Valkhof de opening van de tentoonstelling 99+1 Kunst van eigen bodem en zal het boek gepresenteerd worden. Vanaf 9 juni open voor publiek. Hieronder de uitnodiging met daarop een van de portretten van Inge.

 

 

Op 24 juni zal ik mijn atelier openstellen voor deelnemers aan de door het museum georganiseerde atelierroute (klik hier voor meer informatie).

Die atelierroute leidt je naar de tweede tentoonstelling: 99+1 revisited in De Nieuwe Gang in Beuningen. Mijn atelier ligt namelijk aan de gang.

Galerie De Nieuwe Gang toont van 76 van de 99 deelnemende één werk en organiseert op drie zondagmiddagen ontmoetingen met kunstenaars (klik hier voor informatie).

Op zondag 17 juni om 15:00 uur wordt 99+1 revisited geopend door Jan Hardeveld.