Ga kijken

In Museum het Valkhof is vrijdagavond onder overweldigende belangstelling het boek 99+1 gepresenteerd en de bijbehorende tentoonstelling geopend. Er waren meer dan 1000 gasten. Ik kan alleen maar zeggen, ga zelf kijken in het museum en koop het boek. Mijn verwachtingen waren hoog, maar ze zijn overtroffen. Op de tentoonstelling 99 kunstwerken van evenzoveel kunstenaars. Zeer divers, zowel van techniek als van visie. Toch is er op een of andere manier een samenhang, die er natuurlijk uit bestaat dat Nico Huijbregts er door geraakt moest worden om er in het boek over te kunnen schrijven. Het is zijn hart dat deze tentoonstelling doet kloppen. Ik ben niet de enige onder de velen die dit de mooiste tentoonstelling in het bestaan van Museum het Valkhof vind.

Ga zelf kijken en trek er zeker twee uur voor uit. Koop vooral ook het boek, alle 99 werken staan erin met Inge Hondebrink’s foto’s van de kunstenaars in hun ateliers. Het is de € 49,50 meer dan waard. Van Nico’s teksten had ik er al een paar mogen lezen. Stuk voor stuk juweeltjes. Mijn tip: niet meer dan vier, hooguit vijf, achter elkaar lezen. Langzaam en lang genieten.

Opening 99+1 in Museum het Valkhof. foto © De Gelderlander

Natuurlijk was ik nieuwsgierig hoe mijn bijdrage, de aquarel Johannes hoort, zou hangen. De laatste twee van de zeven zalen hebben donkergrijze wanden. Daar hangt mijn gele werk prachtig naast een schilderij van Theo Elfrink. Aan de andere zijde geflankeerd door een werk van collega Frans Drummen. Ik had dat niet verwacht, dat het zo fijn aanvoelt als je je werk ziet naast dat van kunstenaars waar je van houdt.

zaaloverzicht met mijn aquarel ‘Johannes hoort’ en werk van Theo Elfrink, Noëlle Koppers, Theodora Kotski en Keiko Sato. foto © Keiko Sato

Kom naar De Nieuwe Gang

Ook in De Nieuwe Gang wordt mijn werk geflankeerd door gewaardeerde collega’s: Harrie Gerritz en Judit Hettema. Deze tentoonstelling, 99+1 revisited, is min of meer klaar voor de opening op zondag 17 juni om 15.00 uur (voor informatie klik hier). Van meer dan 75 van de 99 kunstenaars uit het boek en de Nijmeegse tentoonstelling is er een werk. Dat is veel voor de ruimte maar zeker niet teveel. Er is voldoende lucht en dezelfde adem, die ik hierboven al het kloppen van Nico’s hart noemde.

Als je komt, neem dan je portemonnee mee of laat hem juist thuis. Want ik waarschuw je, de tentoonstelling maakt hebberig. Alle werken zijn te koop!

De Nieuwe Gang 99+1 revisited met mijn aquarel ‘Johannes ziet iets als in een andere wereld’ en er naast werk van Harrie Gerritz,

 

In het glas van ‘Johannes ziet iets als in een andere wereld’ weerspiegelt werk van Judit Hettema en Gerlinde Habekotté

Welkom

Museum het Valkhof organiseert een aantal atelierroutes. Op 24 juni kun je ook mijn atelier bezoeken (voor informatie klik hier). Je kunt dan zien waar ik nu mee bezig ben, de kist met mijn Dante aquarellen staat open, ik haal werk uit het rek als je meer wilt zien, boeken liggen ter inzage en zijn te koop, ik beantwoord je vragen (als ze niet te ingewikkeld zijn) en het kan bijna niet anders dan dat er mooie gesprekken ontstaan. Bovendien, besluit je naar aanleiding van dit atelierbezoek dat je een werk wilt verwerven dan krijg je 20 % korting.

Kortom, je bent welkom.