Mijn atelier heeft het ideale noorderlicht. Dus zelden hinderlijk direct zonlicht binnen. Behalve in deze zomermaanden, dan valt het warme avondlicht op de muur met allerlei vondsten en werk. Alles behalve hinderlijk is dat. Die uren zijn een geschenk van het licht.

Avondlicht in het atelier – 10 juni 2021

Op 29 mei met een andere stand van de zon was het een geschenk van zon en schaduw.

“Wij zijn de bijen van het onzichtbare” – 29 mei 2021

De assemblage op het grijze karton liet ik al eens eerder zien in deze blog. In de loop der jaren is die uitgebreid. Nu hadden door het licht de bijtjes zich vermenigvuldigd. De volgende ochtend lees ik in een brief van Rilke: Wir Sind die Bienen des Unsichtbaren. Nous butinons éperdument le miel du visible, pour accumuler dans la grande ruche d’or de l’Invisible. In vertaling: Wij zijn de bijen van het onzichtbare. Hartstochtelijk vergaren wij de honing van het zichtbare, om hem op te tasten in de grote gouden korf van het Onzichtbare. De hoofdletter van het laatste woord valt in het Frans nauwelijks op, in vertaling gelukkig meer.

Pop Up Tentoonstelling in De Nieuwe Gang

Zo word ik geholpen door licht en schaduw, het toevallige vinden van woorden, van voorwerpen. Geholpen met kiezen van een werk voor de Pop Up Tentoonstelling in De Nieuwe Gang met alle kunstenaars uit ons klooster. Mijn nieuwe Rilke-werk is er nog niet aan toe. Maar op de muur van het atelier valt genoeg te kiezen.

“De andere kant van de natuur” (R.M. Rilke); installatie, 2021

De installatie op de muur in het midden bestaat uit herinneringen aan Requiem voor een boomgaard van vorige zomer en aan de  Zig Zag werken uit 2017. Het is voor mij een grote stap deze ‘vondsten’ (restanten zijn het eigenlijk) serieus als werk te presenteren. Rilke helpt mij wederom, de titel dank ik aan hem.

   k u n s t i n i t i a t i e f 

pastedGraphic.png

 

“Er is weer ruimte voor kunst!”

Dit is de titel van de expositie waarmee we als bewoners/gebruikers van het klooster vieren dat ook voor ons de lock-down hopelijk voorgoed tot het verleden behoort. We mogen weer laten zien wat we in huis hebben.

Een kloosterexpositie van 16 kunstenaars die hier hun woon/werkplek hebben. 

De vlaggen gaan uit: We zijn weer open!

Vanaf zaterdag 12 juni tot en met zondag 27 juni bent u in het weekend van 13.00 u tot 17.00 u meer dan van harte welkom.

Met werk van:

José Seeling, Casper ter Heerdt, Dalila Ammar, Lenna van Ooijen, Nadine Zanow, Chris Couvée, Henk Hage, Noor Roelofs, Saskia Deurvorst, Elfry Baartmans, Marloes Meijburg, Inge Hondebrink, Els Jansen, Mike Roelofs, Eelko van Iersel, Jelle Slof

Kunstinitiatief De Nieuwe Gang, Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen