In 1989, ik had het werk aan de aquarellen naar Dante’s Divina Commedia afgerond, werd ik getroffen door de gedichten van Ida Gerhardt. In haar bundel Het levend monogram staan enkele gedichten met de titel in het Latijn of het Grieks. Talen die ik niet kan lezen, de Griekse letters zijn mij zelfs vreemd. Een prachtig vers met wonderlijk gevormde lettertekens erboven uit die bundel is:

Uit: Ida Gerhardt, Het levend monogram

Ik had werkelijk geen idee wat dat woord zou kunnen betekenen of hoe je het uitspreekt, met de kelkvorm van de eerste letter, de prachtig gevormde Y (ja, achteraf duidelijk wat we de Griekse Y noemen) en de afsluiting van de mij wel vertrouwde X en H maar op een onuitspreekbare plaats in het woord. Gerhardt’s toelichting achterin de bundel loste het raadsel voor me op en maakte het door de meerdere betekenissen van het woord nog mooier.

Uit: Ida Gerhardt, Het levend monogram

Het resulteerde in een reeks aquarellen met die schitterende raadselachtige lettervormen als blinddruk in het papier geperst, vóór het schilderen zodat in het door de letters gevormde reliëf de vloeiende waterverf zich verzamelt. Het is vergelijkbaar met hoe ik de tekening met het zachte potlood gebruikte in de aquarel van de vorige maand. Een schilderproces waarbij ik de verf vrij laat stromen en drogen, maar toch enigszins stuur door de potloodlijnen of het reliëf van de blinddruk.

Hieronder een van die aquarellen. Was nog nooit uit de lade!

PSYCHE, 1989

Toen ik ontdekte hoe het voor mij geheimzinnige woord uitgesproken wordt en dat ik het eigenlijk al lang kende omdat wij het in onze taal ook gebruiken was ik eerlijk gezegd wat teleurgesteld. Maar wat blijft is dat de Oude Grieken het woord psyche gebruikten voor zowel ziel als vlinder.

  • PSYCHE, 1989
  • blinddruk en aquarel op handgeschept papier (Fabriano)
  • 39,2 x 29,3 cm
  • € 1000,- (galerieprijs), € 750,- (atelierprijs)
  • deze maand € 500,-  (incl. 9% BTW, deze aanbieding geldt voor het niet ingelijste werk tot volgende maand een nieuw werk aangeboden wordt)