Soms blijkt een werk een sleutelrol te vervullen, is het de aanzet voor een nieuwe stap. Zo ook de aquarel Notre-Dame de Chartres. Het is er een uit de serie met tekeningen van kristalvormen, net als ‘de aquarel van januari’. Bovenin is nog iets te ontwaren van de lijnen van zo’n tekening. Omdat deze aquarel maar niet wilde deugen verdween het beeld uiteindelijk bijna helemaal onder een paar zwarte* penseelstreken.

*( Voor wat ik zwart noem, gebruik ik nooit zwarte verf, het is altijd een menging van donkere kleuren. In dit geval indigo en sepia.

Notre-Dame de Chartes, 1991

Tot mijn verrassing verscheen onderaan, waar het donker de onderliggende kleur niet helemaal bedekt, het silhouet van de kathedraal van Chartres met de twee ongelijke torens van de westgevel en de nooit gerealiseerde hoogste vieringtoren**. Een door het toeval aangereikt geschenk. De magie van het licht dat de steen doordringt in de kristallen zag ik ineens op een andere schaal terug in de Gotische kathedraal. Kan in een kristal het oog door dringen in de steen, bij de kathedraal kun je er in rondwandelen! Chartres met zijn nog Middeleeuwse glas in lood vensters, waar in het donker het licht gekleurd binnenkomt, is de mooiste Gotische kathedraal die ik ken.

Deze aquarel is het begin geweest van een omvangrijke reeks geïnspireerd op Chartres’ kathedraal. Dertien daarvan staan gereproduceerd in mijn boek Lood-Goud en enkele andere elders op de website. In de komende maanden zal ik er een uit de lade opdiepen.

**( De kathedraal van Salisbury heeft wel zo’n vieringtoren, maar geen torens in de westgevel.

 

  • Notre-Dame de Chartres, 1991
  • potlood en aquarel op handgeschept papier (Moulin Richard de Bas)
  • 36,5 x 26,4 cm
  • € 1000,- (galerieprijs), € 750,- (atelierprijs)
  • deze maand € 500,-  (incl. 9% BTW, deze aanbieding geldt voor het niet ingelijste werk tot volgende maand een nieuw werk aangeboden wordt)