Eri 4, 31V16

Eri 4, 31V16

Gisterenmorgen bij uitgeverijĀ bespreking over het boek dat we gaan maken. Voor het eerst sinds een jaar op de maandag en dinsdag niet in Zeeland om portretten te schilderen. Vorige week het 88ste en laatste. Mijn model was Eri, de man waar ik twee jaar geleden ook mee begon. Hem heb ik nu met tussenpozen van een jaar en twee keer een half jaar geportretteerd.

Tijdens het schilderen:

“Het vorige portret doet me aan een apostel denken”.

“Ja, aan Paulus”.

Het trof me dat hij juist Paulus noemde, ik schilderde ooit een zelfportret als Rembrandt als de apostel Paulus. Maar vooral ook om de geschiedenis van Paulus, hij was een bekeerling.

Tijdens deze laatste sessie vertelde Eri me dat hij al ‘binnen’ zit sinds zijn zestiende. Nu is hij in de vijftig.

Het schilderen van het laatste portret ging gepaard met enig ceremonieel. Een toespraakje, woorden van dank en een groot boeket bloemen voor de kunstenaar. Bij het verlaten van de kliniek op het eind van de dag, met mijn tasje met penselen in de ene hand en de bloemen in de andere, kwam ik op de gang Eri tegen. Op dat moment viel het me in dat die bloemen voor hem moesten zijn. Na enige aarzeling accepteerde hij ze, met een stralende lach op zijn gezicht. De werkbegeleider die erbij stond merkte op: “Je geeft ze precies aan de goede persoon, want hij houdt heel erg van bloemen”. Later besefte ik pas dat hij waarschijnlijk in veertig jaar nog nooit van iemand bloemen kreeg.

Ori 2 als van Gogh, 2VI15/31V16

Ori 2 als van Gogh, 2VI15/31V16

Er zijn enkele portretten die bij de naam van het sterrenbeeld een toevoeging in de titel krijgen. Zo schilderde ik op 2 juni vorig jaar dit portret van Ori met van Gogh in gedachten. Ik wees hem op het prachtige sterrenbeeld Orion, dat hij door het toeval gekozen had. Hij had het nog nooit gezien en zal het waarschijnlijk nooit zien; ‘binnen zitten’ betekent namelijk ook echt binnen zitten als het ’s avonds donker is. Daarom als geschenk aan deze man en als ode aan van Gogh, waren mijn laatste penseelstreken de witte dotjes verf in het blauw, de sterren van Orion.

 

31 mei 2016

31 mei 2016