portrettenproject Long Stay TBS

Maand: maart 2016

De blik van het model

Phe 3, 7III16

Phe 3, 7III16

“Met dit portret overtref je die andere twee!”

Eind december was Phe bij me en maakte ik in één sessie twee portretten (zie Bespiegelingen, onderaan). Hij toonde sterke gevoeligheid voor beeld en symboliek. Ook nu, hij vond dat ik aan die twee portretten nog wel iets moest toevoegen. Op de ene moest het wit van de ondergrond toch echt wel voorzien worden van zijn weelderige haardos, “maak dat een beetje grijsgeel”. Het andere, dat per se zwart wit moest worden, liet volgens hem zijn vrouwelijke kant zien, “daar moet je een oorknopje bij schilderen”. Beide portretten zijn te zien op de atelierfoto van 21 maart, ze hangen bovenaan.

Phe 3 is snel geschilderd met schetsmatige penseelstreken. Zijn reactie getuigt van zijn kunstenaarsblik. Met plezier laat ik het zo.

 

Aqr 4, 21/22III16

Aqr 4, 21/22III16

Ook Aqr kijkt naar de portretten met zo’n kunstenaarsblik; hij schildert zelf. De eerste drie portretten van hem zijn te zien in de Portrettengalerij, respectievelijk nr 2, 3 en 25. Kijkend naar de bijna zeventig portretten die bij elkaar in het atelier hangen:

“Die paarse van mij moet naar de tentoonstelling, dat is de enige die geabstraheerd is”.

Hij doelt hiermee op Aqr 2. In het vierde portret van hem komt datzelfde paars weer terug, iets minder vlak geschilderd. Het hoofd heeft wat meer volume nu, maar geen duidelijke contour. Precies zoals ik hem steeds beter leer kennen. Hij kon zich vinden in mijn typering: “Portret van man met veel tumult in zijn hoofd”. Waardering sprak uit zijn commentaar:

“Misschien moet deze wel naar de tentoonstelling”.

 

Cae 4, 14/22III16

Cae 4, 14/22III16

Cae is een man met een scherpe blik. Het sterrenbeeld Cealum (Graveerstift) past goed bij zijn scherpte. Hij kijkt kritisch naar de portretten en heeft een uitgesproken voorkeur. De drie portretten die ik van hem maakte bekijkt hij met een kritische glimlach. Die kritische blik daagt mij uit, vandaar gewerkt aan een vierde portret. Een lastige uitdaging, omdat ik door zijn verwachting de vrijheid van schilderen als het ware moet veroveren. Cae 4 is dan ook een paar keer uitgeveegd en overgeschilderd.

 

21 maart 2016

21 maart 2016

 

Op de atelierfoto is te zien dat het aantal witte paneeltjes steeds kleiner wordt. Langzaamaan nadert het schilderen zijn voltooiing. Inmiddels is de datum van de tentoonstelling in Museum het Valkhof bekend. Klik hier voor de site van het museum.

Reminder voor tentoonstelling Alles wat je maakt ben je zelf in het Paasweekend. Klik hier voor de site van Maas.

 

Met titel

Per 1, zonder zijn bril, 29II16

Per 1, zonder zijn bril, 29II16

“Ik heb eigenlijk een bril. Volgende week krijg ik een nieuwe”.

Dat was het eerste wat Per zei toen hij bij de eerste portretsessie voor me ging zitten. Het was wel duidelijk dat hij zonder bril nauwelijks iets kon zien van de portretten die voor hem aan de muur hingen. Dus dat ik vorige week (zie: Ze zeggen) geen foto’s van zijn portretten kon laten zien, komt toevallig mooi uit: hij zag niks, de bloglezer ook niet.

Per 2, met nieuwe bril, 29II/7III16

Per 2, met nieuwe bril, 29II/7III16

Een week later kwam Per met zijn nieuwe bril. Kennelijk nog wat onwennig zat hij de helft van de tijd de glazen ervan te poetsen. Maar hij zag nu tenminste iets, gezien zijn opmerking:

“Ik hang daar wel goed, zo aan de zijkant”.

En door zijn nieuwe bril de portretten van dichtbij bekijkend:

“Het zijn mooie fotootjes”.

In Per 2, met nieuwe bril, werkt het groen van de onderschildering als een reflectie van het groen buiten. De bril speelt een hoofdrol in dit portret. Daarom krijgen de portretten van Per, naast de naam van het toevallig gekozen sterrenbeeld, een titel toegevoegd.

 

Momenteel werk ik aan enkele schilderijen, waarvan de titel er zelfs eerder is dan het schilderij. Het zullen geen portretten worden in de traditionele zin, een beeld van het gezicht. Ze gaan over mannen die niet voor me willen poseren, maar mij wel een onderwerp aanreiken dat voor hen van wezenlijk belang is. Een zal de titel krijgen Lib, uitgerangeerd. Ergens op de atelierfoto hieronder is de eerste aanzet ervan te zien. De andere is nog niet zo uitgekristalliseerd, maar zal waarschijnlijk iets worden als Niet boven water. Binnenkort meer.

14 maart 2016

14 maart 2016

Ze zeggen

“Ze zeggen dat ik autistisch ben, daarom kijk het liefst naar beneden”.

“Voor mij ben je gewoon Per”.

“Zeg het maar als ik recht moet zitten”.

“Als je rechtop gaat zitten ben je groot en trots. Als je naar beneden kijkt, kwetsbaar”.

“Dat klopt wel ja”.

 

Op voor mij raadselachtige wijze zijn de foto’s die ik de afgelopen twee weken maakte gewist. Volgende week zal ik ze opnieuw maken en de portretten van Per laten zien. Ik denk dat bovenstaande dialoog juist zonder beeld erbij al veel zegt.

 

Voor wie de uitzending van Kunstuur heeft gemist, klik hier om alsnog te kijken.

 

In het Paasweekend heb ik in Nijmegen met drie collega’s een tentoonstelling van zelfportretten. Onder het motto Alles wat je maakt ben je zelf gaan we ter plekke ook nog portretten van elkaar schilderen. Voor informatie klik hier.

 

© 2022 Henk Hage

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑