portrettenproject Long Stay TBS

Maand: september 2016

De onmogelijken aanwezig

Afgelopen zondag is de tentoonstelling van de portretten officieel geopend. De belangstelling was overweldigend. Ik ben er vooral gelukkig mee dat de aandacht lag bij het onderwerp van het project: de mannen en vrouwen van de long stay. Het onmogelijke van hun aanwezigheid, in dit geval dus letterlijk niet mogen, maakte de tragiek van hun lot nog sterker voelbaar dan wanneer ze in de feestelijkheid hadden kunnen delen.

studio Opium op 4, 19 september 2016

studio Opium op 4, 19 september 2016

Ook de aandacht van de media is groot. Artikelen in Volkskrant, Trouw en de regionale dagbladen in Gelderland en Noord Brabant. Interviews voor Omroep Gelderland, Nijmeegs lokale TV-zender N1 en het radio 4 programma Opium op 4. Klik hier om het programma terug te luisteren (omdat het concert van daarvoor uitliep, begint het na 8.43 min).

Vanaf nu doen de schilderijen op de tentoonstelling, ondersteund door de film en het boek, het werk en begint voor mij het loslaten. De komende weken en maanden zal ik daarom waarschijnlijk geen blog schrijven. Pas als na de tentoonstelling, in de loop van december, de portretten hun definitieve bestemming in de kliniek krijgen zal ik weer verslag doen. Mochten er zich vermeldenswaardige ontwikkelingen aandienen, dan laat ik dat eerder weten.

 

 

Tentoonstelling, film, boek en veel publicteit

p1110130

Drie dagen dacht ik nodig te hebben om de tentoonstelling in Museum Het Valkhof in te richten. Het werden er zes. Door de grote mediabelangstelling was ik technische dienst en pr-man tegelijk. De foto hieronder na dag zes spreekt voor zich.

 

8 september 2016

8 september 2016

Bij de tentoonstelling is de film te zien die van de gesprekken met de modellen tijdens het schilderen is gemaakt. Daardoor krijgen zij niet alleen een gezicht, maar ook een stem. Klik hier voor de teaser.

Als je van plan bent op zondag 18 september naar de opening te komen (uitnodiging daarvoor bij vorige blogbericht) en je wilt de film graag zien? Dan is mijn geheimtip: de tentoonstelling is al op 17 en 18 september te zien, vanaf 11 uur. De film duurt 39 minuten en zal tijdens het geroezemoes van de openingsmiddag moeilijk te beluisteren zijn, waardoor je heel veel zult missen.

De tentoonstelling duurt tot 4 december.

Publiciteit tot nu toe:

– Volkskrant, interview,  woensdag 7 september

– Trouw, Letter & Geest, rubriek Ik heb een droom, zaterdag 10 september

– Trouw, Letter & Geest, voorpublicatie van de inleiding van het boek door Willem Jan Otten, zaterdag 17 september

– Opium op 4, AvroTros radio 4, maandag 19 september 22.30 – 24.00

– Trouw, recensie tentoonstelling, gepland op dinsdag 20 september

 

© 2022 Henk Hage

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑