Phe 3, 7III16

Phe 3, 7III16

“Met dit portret overtref je die andere twee!”

Eind december was Phe bij me en maakte ik in één sessie twee portretten (zie Bespiegelingen, onderaan). Hij toonde sterke gevoeligheid voor beeld en symboliek. Ook nu, hij vond dat ik aan die twee portretten nog wel iets moest toevoegen. Op de ene moest het wit van de ondergrond toch echt wel voorzien worden van zijn weelderige haardos, “maak dat een beetje grijsgeel”. Het andere, dat per se zwart wit moest worden, liet volgens hem zijn vrouwelijke kant zien, “daar moet je een oorknopje bij schilderen”. Beide portretten zijn te zien op de atelierfoto van 21 maart, ze hangen bovenaan.

Phe 3 is snel geschilderd met schetsmatige penseelstreken. Zijn reactie getuigt van zijn kunstenaarsblik. Met plezier laat ik het zo.

 

Aqr 4, 21/22III16

Aqr 4, 21/22III16

Ook Aqr kijkt naar de portretten met zo’n kunstenaarsblik; hij schildert zelf. De eerste drie portretten van hem zijn te zien in de Portrettengalerij, respectievelijk nr 2, 3 en 25. Kijkend naar de bijna zeventig portretten die bij elkaar in het atelier hangen:

“Die paarse van mij moet naar de tentoonstelling, dat is de enige die geabstraheerd is”.

Hij doelt hiermee op Aqr 2. In het vierde portret van hem komt datzelfde paars weer terug, iets minder vlak geschilderd. Het hoofd heeft wat meer volume nu, maar geen duidelijke contour. Precies zoals ik hem steeds beter leer kennen. Hij kon zich vinden in mijn typering: “Portret van man met veel tumult in zijn hoofd”. Waardering sprak uit zijn commentaar:

“Misschien moet deze wel naar de tentoonstelling”.

 

Cae 4, 14/22III16

Cae 4, 14/22III16

Cae is een man met een scherpe blik. Het sterrenbeeld Cealum (Graveerstift) past goed bij zijn scherpte. Hij kijkt kritisch naar de portretten en heeft een uitgesproken voorkeur. De drie portretten die ik van hem maakte bekijkt hij met een kritische glimlach. Die kritische blik daagt mij uit, vandaar gewerkt aan een vierde portret. Een lastige uitdaging, omdat ik door zijn verwachting de vrijheid van schilderen als het ware moet veroveren. Cae 4 is dan ook een paar keer uitgeveegd en overgeschilderd.

 

21 maart 2016

21 maart 2016

 

Op de atelierfoto is te zien dat het aantal witte paneeltjes steeds kleiner wordt. Langzaamaan nadert het schilderen zijn voltooiing. Inmiddels is de datum van de tentoonstelling in Museum het Valkhof bekend. Klik hier voor de site van het museum.

Reminder voor tentoonstelling Alles wat je maakt ben je zelf in het Paasweekend. Klik hier voor de site van Maas.